Notice: Undefined index: over18 in /home/x24v2cig/public_html/vqmod/vqcache/vq2-catalog_view_theme_mobileshoppe_template_common_header.tpl on line 61
b1
Produsele comercializate prin intermediul acestui magazin online se adreseaza numai persoanelor care au inplinit 18 ani. Va rugam sa nu intrati pe acest site decat daca aveti varsta legala de achizitie pentru produsele noastre!
Limba : Romana English
LEI $

Coş de cumpărături

0 produs(e) - 0,00 LEI
Coşul tău este gol!
Categories
 

Vapor Cuture

Informatii utile

Sunt tigarile electronice sigure? O comparatie intre tigari

Fumul de tigara

Tone de speculații și de dezinformare au fost aruncate în jurul sigurantei  tigarilor electronice. Inainte de a intra în detalii cu privire la conținutul de vapori al tigarii electronice, haideți să aruncăm o privire mai atentă la tigara de tutun convenționala. Țigările conțin 599 aditivi  aprobati de guvernul SUA pentru a fi utilizati în procesul de fabricație. În timp ce aceste ingrediente sunt aprobate pentru produsele alimentare, acestea nu au fost testate prin arderea lor, proces care le schimbă proprietățile. Arderea unei țigari produce circa 4000 de substanțe chimice, dintre care peste 60 au fost identificate ca substanțe cancerigene cunoscute.

Ce este o substanță cancerigenă?

O substanta cancerigenă este o substanță sau un agent care produce cancerul. În cazul în care o substanță este cunoscută ca faciliteaza sau agraveaza cancerul, dar nu cauzeaza cancer, acesta poate fi numita, de asemenea, o substanță cancerigenă. Cancerul este cauzat de schimbări în ADN-ul unei celule (amprenta genetica). Unii agenți cancerigeni nu afectează ADN-ul direct, dar pot provoca divizarea celulelor într-un ritm mai rapid decat in mod normal, ceea ce ar putea spori sansele de aparitie a schimbarii ADN-ului.

Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) este o parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Scopul său principal este de a identifica cauzele cancerului. Ea are, de asemenea, cel mai utilizat sistem pe scară largă de clasificarea a substantelor cancerigene. De-a lungul ultimilor 30 de ani, IARC a evaluat potentialul substantelor cauzatoare de cancer, peste 900 de substanțe chimice, plasându-le în următoarele grupe.
 
  • Grupa 1: Cancerigen pentru om
  • Grupa 2A: Probabil cancerigen pentru om
  • Grupa 2B: Posibil cancerigen pentru om
  • Grupa 3: Neclasificabile ca fiind cancerigene pentru om
  • Grupa 4: Probabil necancerigene pentru om

Din cauza dificultăților care apar în testarea acestor substanțe cancerigene, cele mai multe dintre ele sunt enumerate în grupurile 2A, 2B și de grupul 3. Doar un pic peste 100 sunt clasificate ca fiind "cancerigene pentru om".

Ce este într-o țigară, înainte de a se aprinde?

Țigara în sine conține un număr mare de ingrediente. Acestea includ frunza de tutun, hârtie, cerneală (folosita pentru a scrie pe filtru și pe hârtie) și filtru. Un numar de 599 aditivi sunt adăugati in tutun. Unii dintre ei se adaugă ca o parte a procesului agricol necesar pentru a crește o plantă de tutun sănătos (îngrășăminte, insecticide, metale absorbite de sol, etc), în timp ce unele produse chimice se atașaza frunzei de tutun în timpul procesului de post-recoltare. Apoi există unele substanțe chimice adăugate în mod deliberat, cu intenția de a modifica efectele chimice sau gustul  produsului. Câteva dintre ele vor fi discutate mai jos.

- Aditivii compuri din Amoniu sunt folositi in productia de tigari pentru a oferi niveluri ridicate de nicotina "libera", care creste dependenta fata de nicotina. Acest lucru se face prin creșterea alcalinitatii nicotinei, permițându-i să se vaporizeze mai ușor.

-Aditivii folositi pentru a spori gustul de fum, ceea ce face produsul mai de dorit pentru consumatori. În timp ce acest lucru este relativ inofensiv, actul de a face produsul mai "atractiv" și mai "gustos" reprezinta, în sine, un motiv de îngrijorare.

-Îndulcitorii și aromele de ciocolată pot fi adăugate pentru a face tigari mai vandabile pentru femei, copii și utilizatorii ocazionali. Mentolul amorteste gatul, astfel incat fumătorul nu poate simți efectele agravante ale fumului.

-Aditivi, cum ar fi cacao, pot fi folositi pentru a dilata caile respiratorii care să permită o trecere mai ușoară si mai adanca a fumului în plămâni expunand organismului la un nivel mai mare de nicotina. 

-Unii aditivi sunt toxici și dau dependență, folositi individual sau în asociere. Atunci când aceste substante sunt arse, se formeaza produse noi de ardere, care pot fi toxice.

-Aditivii sunt folositi pentru a masca mirosul și fumul. Acest lucru face ca oamenii sa se protejeze mai greu și subminează ideea că fumatul este o activitate anti-sociala, cu riscuri de sănătate la fumatorii pasivi.

Chimicalele din fumul de tigara

Fumul de tigara contine peste 4000 de compusi chimici. Multi dintre ele sunt toxici, dintre care unii sunt cunoscuti ca si cancerigeni. Chiar și fumatul pasiv este extrem de periculos pentru respiratie. Câteva dintre substanțe chimice nocive sunt:

-Acetona: utilizata în curatarea lacului de unghii și a decapantul pentru vopsele
-Acroleina: substanță extrem de toxică utilizată pentru a produce acid acrilic. Acesta este considerata un posibil agent cancerigen uman poate cauza emfizem.
-Arsenic: otrava mortala, găsit în otrava de șobolani
-Amoniac: utilizat pentru curățarea uscată
-Benzen: găsit în pesticide și benzină. Se gaseste la un nivel ridicat în fumul de țigară. Poate provoca somnolență, amețeli, bătăi rapide ale inimii, dureri de cap și stare de inconștiență, asociat cu leucemie.
-Cadmiu: metal toxic greu utilizat în bateriile auto.
-Monoxidul de carbon: un gaz care înlocuiește oxigenul în organism. Se regaseste in gazele de eșapament auto.
DDT-: pesticide utilizate pentru a ucide insectele
-Formaldehidă: Folosita pentru conservarea cadavrelor. Cunoscuta ca si cauzatoare de cancer împreună cu probleme respiratorii, gastro-intestinale și ale pielii.
-Acidul cianhidric: Utilizat in camere de gazare.
-Tar: utilizat la asfaltarea drumurilor. Acesta este termenul colectiv care descrie toxinele produse de fumul de țigara.
-Clorură de vinil: Utilizata pentru a face produsele de vinil. Expunerea pe termen scurt cauzeaza ameteli, oboseala si dureri de cap. Expunerea pe termen lung poate duce la cancer și afectarea ficatului.
 
Substante cancerigene găsite în fumul de țigară

Din cele peste 4000 substanțele chimice care se gasesc in fumul de tigara, următoarele au fost identificate ca fiind cancerigene cunoscute.

4-Aminobiphenyl Methylchrysene
Aromatic Amines Mehtylfluoranthene
Aromatic Nitrohydrocarbons Mehtylnaphtalenes
Arsenic 1-Methylindoles
Benzene 3-Methylcatechol
Benz{a}anthracene 4-Methylcatechol
Benzo{a}pyrene 4(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-butanone
Benzo {b}fluoranthene 2-Naphthylamine
Benzo {c}phenanthrene Nickel
Benzo{e}pyrene Nitropropane
Benzo{j}fluoranthene Nitrosodimethylamine
Cadmium Nitrosoethymethylamine
Chromium Nitrosodiethylamine
Chrysene Nitrosodi-n-propylamine
Dibenz{a,j}acridine Nitrosodi-n-butylamine
Dibenz{a,c}anthracene Nitrosopyrrolidine
Dibenz{a,h}acridine Nitrosopiperidine
Dibenzo{a,h}pyrene Nitrosomorpholine
Dibenzo{a,i}pyrene N’-Nitrosonornicotine
Dibenzo{c,g}carbazole N’-Nitrosoanabasine
Dichlorostilbene N’-Nitrosoanatabine
4-Ethycatechol Polonium-210 (Radon)
Formaldehyde Urethane
Hydrazine Vinyl Chloride
Indeno{1,2,3-cd}pyrene  

 

Vaporii tigarii electronice vs. Fumul tigarilor obisnuite

Într-un test efectuat de Asociația coreeana Tigara electronica, o comparație a fost elaborata între fumul de la o tigara normala și o țigară electronică.Testul a fost realizat pe un aparat care citește componentele inhalatorii. Acesta a fost testat pe 8 pufuri pe 1 țigară față de 8 pufuri pe o țigară electronică. Apoi au urmat 16 pufuri și 24 pufuri. Rezultatele sunt prezentate in tabelul de mai jos.

# Detected Ingredients E-cigarette Cigarette  
Detected % Detected %  
1 Propylene glycol X 66.35% x 6.17%  
2 Nicotine X 5.39% x 55.22%  
3 Glycerine X 27.18% x 4.70%  
4 Docosane     x 2.82%  
5 Acetic acid     x 2.82%  
6 Propionic acid     x 0.25%  
7 Furfuryl alcohol     x 0.12%  
8 Cyclohexane     x 0.19%  
9 Acetamide     x 0.02%  
10 3-Methylvaleric acid     x 0.26%  
11 2-hydroxy-3-methyl-     x 0.32%  
2-cyclopenten  
12 2,4-di-tert-butyl-6     x 2.62%  
13 O-cresol     x 0.37%  
14 Phenol     x 1.07%  
15 2-pyrrolidone     x 0.19%  
16 Triacetin     x 5.17%  
17 2,4-Dimethylphenol     x 0.18%  
18 p-Cresol     x 0.92%  
19 4-Ethyl-3-methylpyridine     x 0.13%  
 
20 4-ethylphenol     x 0.35%  
21 2-methoxy-4-vinylphenol     x 0.58%  
22 4H-pyran-4-one, 2,3-     x 0.80%  
dihydro-3,5-  
dihydroxy-6-methyl-  
23 3-pyridinol

 

 

 

Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati